Forbruksgjeld er ikke farlig

Vi har tidligere snakket om forbrukslån som en del av en finansieringplan når man holder på med bilsport, og ønsker å dra denne diskusjonen enda litt lengre. Vi kommer nå med følgende brannfakkel: forbruksgjeld er ikke farlig, i hvert fall ikke om man har økonomisk sunt bondevett.

Når det gjelder bruk av forbrukslån så er det i bunn og grunn én eneste gylden regel som gjelder og det er at man ikke skal blåse pengene bort på tøys og tull! Hvis man holder seg til denne regelen går det som regel helt fint. Det vi da snakker om er at pengene i aller beste fall skal brukes på noe som har en verdi, og gjør man det så sørger man samtidig for at man har en verdigjenstand som man kan selge hvis man skulle få vanskeligheter med å betjene dette lånet.

Poenget kan understrekes på en enda bedre måte: hvordan ville du like å sitte igjen med et lån på f.eks. 100.000 kroner på noe som ikke finnes mer?

Svaret på det kan vi ikke tenke oss kan bli noe annet enn ‘dårlig’.

Noe annet som et forbrukslån kan brukes til er å refinansiere annen dyr gjeld, som for eksempel kredittkort. Her er det viktig at forbrukslånet selvsagt må ha lavere rente og ikke høyere, for hvis det er tilfellet taper man jo penger – og det er tvert i mot det som er poenget med et forbrukslån.

Når det gjelder kredittkort så er saken helt grei. Der skal du ikke bruke mer penger enn det du har råd til å betale inn når regningen kommer. Har du ikke nok til å dekke dette vil rentene på kortet begynne å løpe, og da vil det du ha kjøpt straks bli dyrere, og da har du ikke lenger et gratis lån (som kredittkortet faktisk er). Et kredittkortlån er gratis i 45-52 dager avhengig av hvilket kort man anvender seg av, og betaler men inn det skyldige før denne perioden er over har altså lånet av penger vært helt gratis.