Sverige-Norge

Norge og Sverige har duellert intenst i en rekke forskjellige idretter opp i gjennom tidene, og mens svenskene er best i enkelte ting er nordmenn gode i andre ting. Rivaliseringen har vært stor og takket være personligheter som Martin Schanche og Petter Northug har vi hatt noen kjeftsterke nordmenn som virkelig har sparket fra seg i retning østover, og det er ingen tvil om at dette har vært morsomt å bevitne fra sidelinjen.

Vi konkurrerer i ishockey, vintersport, fotball og mye annet, men også innenfor bilsporten har det gått en kule varmt ved flere anledninger. Svenskene er like intenst glade i rally som det vi er her hjemme og det er nok også der, som her, slik at mange tar opp private lån for å finansiere den store interessen sin.

Nordmenn har gjort det meget godt i WRC Rally Sweden i en årrekke og faktisk er vi vel litt foran svenskene på akkurat dette feltet. Når den godeste Schanche var på høyde terroriserte han alle som prøvde å stille opp mot ham i rallycross og det er ingen tvil om at han har en solid CV på akkurat det feltet. Den omstridte herremannen kan skryte av å være europamester i rallycross hele seks ganger og da i 1978, 1979, 1981, 1984, 1991 og 1995! Det er en solid ‘record’ å skilte med, og vi husker vel alle hans enorme dueller med svenske Kenneth Hansen.

Og: hvem husker vel ikke da Volvo oppgraderte sine biler og fikk godt over 300 hestekrefter, før Schanche kort tid etterpå svarte med å dundre til med en ny motor som gav ham hele 420 hestekrefter? Det er en fantastisk historie, det er det ingen tvil om, og vi kan være heldige som har hatt en slik personlighet i norsk og internasjonal motorsport.

Så får det rett og slett bare være at han til tider har vært ekstremt kontroversiell i både sine uttalelser og sine handlinger. Videoen under er et godt eksempel på hva Schanche stod for i sin karriere!